Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Incepe de aici

kk6

Omul religios nu il cauta pe Dumnezeu. Omul religios este preocupat de transformarea societatii, care este el insusi. Omul religios nu este cel care face nenumarate ritualuri, care urmeaza traditiile, care traieste intr-o cultura moarta, din trecut, explicand la nesfarsit Bhagavad-Gita sau Biblia, facand nesfarsite incantatii, sau a deveni sannyasi sau calugar – acesta nu este un om religios; acest om incearca sa scape, sa evadeze din realitate.

Omul religios este preocupat total si complet cu intelegerea societatii, care este el insusi.

El nu este separat de societate.

A aduce in sine o mutatie, o transformare completa, totala, inseamna incetarea completa a lacomiei, a invidiei, a ambitiei; si prin urmare el nu mai depinde de imprejurari, chiar daca el este rezultatul circumstantelor – alimentelor pe care el le consuma, cartilor pe care le citeste, filmelor pe care le vizioneaza, dogmelor religioase, credintelor, ritualurilor si toate celelalte activitati.

El este responsabil, si prin urmare, omul religios trebuie sa se inteleaga pe sine insusi, care este un produs al societatii, pe care el insusi a creat-o.

Prin urmare, pentru a descoperi realitatea, el trebuie sa inceapa de aici, nu din templu, nu cu o imagine – chiar daca imaginea este produsa de mana omului sau de catre mintea sa.

Altfel, cum ar putea el gasi ceva in totalitate nou, o conditie complet noua?

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă articolele gasite aici te-au ajutat in dezvoltarea ta personala, poți spune "mulțumesc" printr-o donație: