Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Intelegerea procesului de gandire

kmshoes

Sa presupunem ca nu ati citit niciodata o carte religioasa sau psihologica si trebuie sa gasiti sensul, semnificatia vietii. Ce veti spune despre asta?

Sa presupunem ca nu au existat niciodata maestri, nici organizatii religioase, nici Buddha, nici Hristos si trebuie sa incepem de la capat. Ce veti spune despre asta?

In primul rand ar trebui sa intelegeti procesul gandirii, veti spune, nu?si nu veti proiecta un viitor prin gandire pentru a creea un Dumnezeu care sa te multumeasca, deoarece ar fi prea copilaresc.

Aceasta este singura modalitate de a descoperi ceva nou, nu-i asa?

Cand spunem ca invatarea sau cunostintele sunt un impediment, un obstacol, nu includem cunostintele tehnice – cum ar fi a conduce o masina, a folosi utilaje – sau eficienta care duce la aceste cunostinte.

Avem in vedere un lucru destul de diferit: acel sentiment de fericire creatoare pe care oricat de mult studiu sau cunostinte  nu-l va aduce.

Pentru a fi creativ in adevaratul sens al cuvantului, trebuie sa fii liber de trecut, de la un moment la altul, deoarece trecutul este o umbrire continua a prezentului.

Nu va agatati doar de informatii, de experientele altora, de ceea ce a spus cineva, oricat de mare ar fi, ci incercati sa va apropiati de actiune pentru ca totul este cunoastere, nu-i asa?

Dar pentru a descoperi ceva nou, trebuie sa incepem de la inceput, pe cont propriu; trebuie sa pornim pe un drum complet dezgolit, in special de cunostinte, deoarece este foarte usor prin cunoastere sa ai experiente, dar aceste experiente sunt doar produse ale auto-proiectiei si prin urmare, cu totul ireale, false.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 


Dacă informatiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture