Articole

Samael Aun Weor – Cele 2 lumi

A observa si a se observa pe sine însusi sunt doua lucruri complet diferite, cu toate acestea, ambele pretind atentie. În observare, atentia este orientata în afara, spre lumea exterioara, prin intermediul ferestrelor simturilor. În auto-observarea de sine însusi, atentia este orientata spre interior si pentru aceasta simturile de perceptie externa nu sunt de folos, acest motiv fiind mai mult decât suficient pentru ca neofitului sa-i fie dificila observarea proceselor sale psihologice intime.

Punctul de plecare al stiintei oficiale, în latura sa practica, e ceea ce este observabil. Punctul de plecare al muncii asupra sinelui însusi este auto-observarea, ceea ce este auto-observabil.

Indiscutabil, aceste doua puncte de plecare, citate în rândurile de mai sus, ne duc în directii complet diferite. Cineva ar putea îmbatrâni cufundat în dogmele intransigente ale stiintei oficiale, studiind fenomene exterioare, observând celule, atomi, molecule, sori, stele, comete etc., fara a experimenta înauntrul lui însusi nici o schimbare radicala.

Genul de cunoastere care transforma în interior pe cineva, niciodata nu ar putea fi obtinut prin intermediul observarii exterioare. Adevarata cunoastere care poate realmente sa produca în noi o schimbare interioara fundamentala, are drept baza autoobservarea directa de sine însusi.

Este urgent sa le spunem studentilor nostri Gnostici sa se observe pe ei însisi si în ce sens trebuie sa se auto-observe, si motivele pentru aceasta.

Observarea este un mijloc pentru modificarea conditiilor mecanice ale lumii. Auto observarea interioara este un mijloc pentru transformarea intima.

Ca urmare sau corolar al tuturor acestora, putem si trebuie sa afirmam în mod accentuat ca exista doua categorii de cunoastere: cea externa si cea interna, si ca, în afara de cazul când avem în noi însine centrul magnetic care sa poata diferentia calitatile cunoasterii, amestecul planurilor sau ordinilor de idei, ar putea sa ne duca la confuzie. Ne gasim deci în fata a doua lumi, cea exterioara si cea interioara.

Prima dintre acestea este perceputa prin simturile de perceptie externa; a doua poate fi perceputa doar prin simtul autoobservarii interne.

Gânduri, idei, emotii, nazuinte, sperante, dezamagiri etc., sunt interioare, invizibile pentru simturile comune, obisnuite, si cu toate acestea, sunt pentru noi mai reale decât masa din sufragerie sau fotoliile din salon.

Cu siguranta, noi traim mai mult în lumea noastra interioara decât în cea exterioara, acest lucru este incontestabil, indiscutabil.

În Lumile noastre Interne, în lumea noastra secreta, iubim, dorim, banuim, binecuvântam, blestemam, aspiram, suferim, ne bucuram, suntem deceptionati, recompensati etc. etc. etc.

Incontestabil, cele doua lumi, interna si externa, sunt verificabile în mod experimental. Lumea exterioara este observabilul. Lumea interioara este auto observabilul în sine însusi si înauntrul nostru însine, aici si acum.

Cine într-adevar vrea sa cunoasca „Lumile Interne” ale planetei Pamânt sau ale Sistemului Solar sau ale Galaxiei în care traim, trebuie sa cunoasca mai întâi lumea sa intima, viata sa interioara, particulara, propriile sale „Lumi Interne”.

„Omule, cunoaste-te pe tine însuti si vei cunoaste Universul si Zeii”.

Cu cât va explora mai mult aceasta „Lume Interioara” numita „Sine însusi”, cu atât mai mult va întelege ca traieste simultan în doua lumi, în doua realitati, în doua sfere, cea exterioara si cea interioara.

La fel cum unei persoane îi este indispensabil sa învete sa umble în „lumea exterioara”, pentru a nu cadea într-o prapastie, a nu se rataci pe strazile orasului, a-si selecta prieteniile, a nu se întovarasi cu perversi, a nu mânca otrava etc., tot asa, prin intermediul muncii psihologice asupra noastra însine, învatam sa umblam în „Lumea Interioara”, care este explorabila prin intermediul auto-observarii de sine.

În realitate, simtul auto-observarii de sine însusi se gaseste atrofiat la rasa umana decadenta a acestei epoci în care traim.

Pe masura ce noi perseveram în auto-observarea noastra însine, simtul auto-observarii intime se va dezvolta în mod progresiv.


Sustine traducerea audio a mai multor articole: Doneaza!

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture