Sunt sufletele noastre programe în mașini biologice? Exista ceva precum sufletul?

Există o chestiune interesanta de fapt la filmul Ghost In The Shell, care este îngrozitoare. Dacă sufletele noastre sunt programe în mașini biologice, atunci rezultă că aceste programe pot fi sparte. Dacă pot fi sparte, pot fi controlate, închise sau corupte. Care ar fi beneficiile locuirii unui corp care poate fi reparat, actualizat sau înlocuit în totalitate vorbește de la sine, bolile să fie eradicate pentru totdeauna; generația transumană ar fi prima care va crește fără să ia în considerare chiar posibilitatea morții.

Vezi clip video selectat din filmul Ghost in the Shell (2017):

play-rounded-fill

Ghost In The Shell este unul dintre un număr relativ mic de filme care își imaginează convingător cum ar putea fi viața într-un corp neorganic. Filmul explorează, de asemenea, ce ar putea face digitalizarea creierului uman asupra percepției noastre asupra memoriei: ceva pe care autorul Philip K. Dick l-a explorat cu un efect convingător în romanele sale. Ce ar face capacitatea de a crea și șterge amintiri si ce valoare ar mai avea pentru noi? Am văzut cum internetul a democratizat informațiile și, de asemenea, a forțat să reducă valoarea percepută a divertismentului prin simpla disponibilitate. Ar putea fi același lucru valabil și pentru amintiri? Adică, dacă le putem crea pentru noi, am mai avea nevoie, să zicem, de sărbători adevărate dacă o companie precum cea din Total Recall ar putea să o amintească pentru noi? Dacă avem iluzia unei experiențe trăite, avem nevoie de activitatea fizică în sine?

Astăzi, ideile explorate în Ghost In The Shell se simt mai puțin abstracte decât la mijlocul anilor 90 și începem să vedem cât de fundamental ne-a schimbat tehnologia de la începutul mileniului. Poate că nu ne-am ridicat încă din corpurile noastre cărnoase, dar suntem din ce în ce mai obișnuiți să ne cufundăm într-o lume digitală – lucru care nu era cazul în urmă cu 20 de ani. Acum este acceptat faptul că vom petrece un procent echitabil din viața noastră de veghe privind pe telefoanele noastre inteligente și comunicând la distanță, mai degrabă decât față în față. Este posibil să comunici cu oamenii de cealaltă parte a planetei într-o clipă; oameni pe care poate nu îi întâlnim niciodată fizic.

Exista ceva precum sufletul?

Ne place sa credem ca exista asa ceva, deoarece ne ofera placere, deoarece este ceva pe care l-am stabilit dincolo de gandire, dincolo de cuvinte, dincolo; acesta este ceva etern, spiritual, care nu poate muri, si astfel gandirea se agata de acesta. Dar exista asa ceva precum sufletul, care sa fie dincolo de timp, dincolo de gandire, ceva care sa nu fie inventat de om, ceva dincolo de natura umana, ceva care nu este formulat de mintea vicleana? – deoarece mintea observa aceasta imensa incertitudine, confuzia, nimic permanent in viata – nimic. Relatia ta cu sotia, cu sotul tau, munca ta – nimic nu este permanent.  Si astfel, mintea inventeaza ceva care sa fie permanent, care este numit suflet. Dar din moment ce mintea se poate gandi la acesta, acesta se afla inca in domeniul timpului – firesc, nu? Daca ma pot gandi la ceva, aceasta este o parte a gandirii mele. Si gandirea mea este rezultatul timpului, al experientei, al cunoasterii. Deci, sufletul este inca in domeniul timpului. Deci, ideea unei continuitati, a unui suflet care va renaste din nou si din nou, nu are nici un sens, deoarece este inventia unei minti speriate, o minte care doreste continuitatea, permanenta, care vrea certitudine, deoarece prin toate acestea exista speranta.


O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate. Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, acest blog nu ar exista!


Hide picture