Despre Infernul lui Dante si Conceptia moderna a iadului pe pamant

În Infern, chinurile la care sunt subjugați condamnații sunt inteligent clădite astfel încât să se găsească într-o armonie bolnavă cu păcatele pe care le-au comis pe Pământ. Această idee simplă metamorfozează Infernul într-o langoare moralizantă, spectaculoasă,  de o putere simbolică greu de imaginat, dar servește și pentru a lumina una dintre temele majore ale lui Dante: perfecțiunea care rezidă în dreptatea divină . Iadul s-a născut pentru a pedepsi păcatul, iar atribuirea pedepselor la gravitatea păcatului solidifică perfecțiunea divină.

Vezi clip video selectat din filmul Inferno (2016):

 


Pentru a viziona unele articolele sau clip video este nevoie de o parola de acces, care o ofer tuturor celor care au facut o donatie pentru sustinerea acestui website, nu conteaza suma pe care o donezi, poate fi oricat doresti, pe urma trebuie doar sa ne trimiteti un mesaj de la rubrica contact cu specificatia ca doriti parola pentru a viziona articolele cu parola. Parola este identica pentru toate acele articole care cer o parola de acces.


Daca ai primit parola de acces apasa pe butonul de mai jos:

Dante creează o mare tensiune între impersonalitatea obiectivă a dreptății lui Dumnezeu și personajul său cuprins de simpatia umană pentru sufletele pe care le vede în jurul lui. Pe măsură ce povestea avansează, personajul devine din ce în ce mai puțin înclinat spre a compătimi damnații. În multe feluri, Infernul lui Dante poate fi privit ca un fel de taxonomie imaginativă a răului uman, diferitele laturi pe care Dante le clasifică, le izolează, le explorează și le judecă.

Uneori am putea pune la îndoială principiul său de organizare, întrebându-ne de ce, de exemplu, un păcat pedepsit în al optulea cerc al Iadului, cum ar fi acceptarea unei mite, ar trebui să fie considerat mai rău decât un păcat pedepsit în al șaselea cerc al Iadului, precum crima.Pentru a înțelege această architectură, trebuie să devenim conștienți că narațiunea lui Dante se ghidează după valorile creștine doctrinare stricte. Sistemul său moral priorizează nu fericirea umană sau armonia pe Pământ, ci mai degrabă voința divină în Ceruri.

 
Cartile lui Dan Brown se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 -aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informatiile găsite aici te-au ajutat, poți spune "mulțumesc" printr-o donație: