Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Autoritatea impiedica invatarea

kris

In general noi invatam prin studiu, prin carti, prin experienta sau prin a fi instruiti. Acestea sunt modalitatile obisnuite de invatare. Accesam memoria pentru a hotari ce sa facem sau ce sa nu facem, ce sa gandim sau ce sa nu gandim, cum sa simtim, cum sa reactionam.

Prin experienta, prin studiu, prin analiza, prin incercare, prin examinare introspectiva am stocat, am acumulat cunoasterea ca memorie; si apoi memoria raspunde in continuare la provocarile si cerintele din care nu vom invata mai mult.

Ceea ce se invata deja exista in memorie sub forma de cunostinte, care vor actiona ori de cate ori va exista o provocare sau ori de cate ori trebuie sa facem ceva.

Acum, cred ca exista un mod total diferit de a invata si am de gand sa vorbesc putin despre aceasta; dar pentru a intelege si pentru a invata in acest mod diferit trebuie sa fiti complet eliberati de sub tutela autoritatii.

Altfel veti fi pur si simplu instruiti si veti repeta ceea ce ati audiat.

De aceea, este foarte important sa fie inteleasa natura autoritatii.

Autoritatea impiedica invatarea – invatarea care nu este o acumulare de cunostinte ca si memorie.

Memoria raspunde intotdeauna prin modele, prin tipare; nu are libertate.

Un om impovarat de cunostinte, de reguli si instructiuni, care este influentat de lucrurile pe care le-a invatat, nu este niciodata liber.

El poate fi un extraordinar erudit, dar acumularea sa de cunostinte il impiedica a fi liber, si prin urmare este incapabil de a invata.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture