Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Multumirea nu este a mintii

j-krishnamurti-1

Nu este nemultumirea esentiala? Ea nu trebuie alungata sau inabusita, ci trebuie incurajata, trebuie sa ne faca interesati, sa cercetam, astfel ca, odata cu intelegerea a ceea ce este, va veni multumirea.

Adevarata multumire nu este cea produsa de un sistem de gandire; adevarata multumire vine odata cu intelegerea a ceea ce este.

Multumirea nu este un produs al mintii – mintea care este tulburata, agitata, incompleta, atunci cand ea cauta pacea, cand cauta o modalitate de a ne indeparta de ceea ce este.

Si astfel mintea, prin justificare, comparatie, judecare, incearca sa modifice ceea ce este si astfel spera sa atinga o stare in care nu va fi deranjata, cand va fi pasnica, cand va avea linsite.

Iar atunci cand mintea este perturbata de conditiile sociale, de saracie, foamete, degradare si mizerie ingrozitoare, vazand toate acestea, ea vrea sa le modifice; si se incurca in modalitatea de a modifica, in sistemul de modificare.

Dar daca mintea este capabila sa priveasca ceea ce este fara comparatie, fara judecata, fara dorinta de a o modifica in altceva, atunci veti vedea ca vine o multumire care nu este a mintii.

Multumirea, care este un produs al mintii, este o evadare. Aceasta este sterila. Aceasta este moartea.

Dar exista multumirea care nu este a mintii, care vine in fiinta atunci cand exista intelegerea a ceea ce este, in care exista o revolutie profunda, care afecteaza atat societatea cat si relatiile individuale.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture