Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Nu exista libertate a gandirii

Intelegerea cuvintelor

Nu stiu daca este clar pentru fiecare dintre noi ca traim intr-o stare de contradictie. Vorbim despre pace si ne pregatim de razboi. Vorbim despre non-violenta si suntem fundamental violenti. Vorbim despre a fi buni si nu suntem. Vorbim despre iubire si suntem plini de ambitie, competitivitate si eficienta nemiloasa.

Deci exista contradictia. Actiunea care izvoraste doar din contradictie aduce frustrare si contradictie in continuare.

Vedeti, domnule, intreaga gandire este partinitoare, ea nu poate fi niciodata totala.

Gandirea este raspunsul memoriei, si memoria este intotdeauna partiala, deoarece memoria este rezultatul experientei, deci gandirea este reactia unei minti care este conditionata de experienta.

Intreaga gandire, intreaga experienta, intreaga cunoastere este inevitabil partiala; prin urmare, gandirea nu poate rezolva multe probleme pe care le avem.

Puteti incerca sa ganditi logic, sanatos cu privire la aceste multe probleme, dar daca va veti observa mintea, veti vedea ca gandirea este conditionata de circumstante, de cultura in care te-ai nascut, de alimentele pe care le mananci, de climatul in care locuiesti, de presa pe care o citesti, de presiunile si influentele din viata ta de zi cu zi.

Deci noi trebuie sa intelegem foarte clar ca gandirea noastra este raspunsul memoriei, iar memoria este mecanicista.

Cunoasterea este mereu incompleta, si intreaga gandire nascuta din cunoastere este limitata, partiala, niciodata libera.

Deci nu exista nici o libertate de gandire, dar putem incepe sa descoperim o libertate care nu este un proces al gandirii, in care mintea este pur si simplu constienta de toate conflictele si de toate influentele cu care interactioneaza.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture