Articole

Meditații zilnice cu Krishnamurti – Cunoașterea nu este conștientizare

k-bw4

Conștientizarea este acea stare a minții care observă ceva, fără nici o condamnare sau acceptare, care se confruntă cu lucrurile doar așa cum sunt. Când privești o floare, nu din punct de vedere botanic, atunci vei vedea floarea în ansamblu, în totalitate, dar dacă mintea ta este complet ocupată cu cunoștințe botanice despre floare, tu nu observi acea floare în totalitate.

Deși puteți avea cunoștințe despre flori, nu puteți observă în totalitate floarea atunci când cunoștințele acaparează în totalitate mintea, întregul câmp al minții tale.

Deci, a observă realitatea înseamnă a fi conștient. În această conștientizare nu există nici o alegere, nici o condamnare, nici plăcere sau neplăcere.

Dar cei mai mulți dintre noi sunt incapabili de a face acest lucru, deoarece în mod tradițional, profesional, în orice mod, noi nu suntem capabili de a înfruntă realitatea fără nici un context, șablon sau tipar.

Noi trebuie să conștientizăm aceste tipare, șabloane. Trebuie să fim conștienți de condiționările noastre și de faptul că condiționarea apare atunci când observăm realitatea și pe măsură ce suntem interesați să observăm realitatea fără acest fundal al tiparelor, fundalul este înlăturat.

Atunci când interesul principal este de a înțelege realitatea și vom observa că fundalul ne împiedică să înțelegem realitatea atunci interesul extrem pentru realitate îndepărtează în totalitate fundalul.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture