Articole

Samael Aun Weor – Observator și observat

Este foarte clar si nu se dovedeste greu de înteles ca atunci când cineva începe sa se observe pe sine însusi în mod serios din punctul de vedere al faptului ca nu este Unul, ci Multi, începe sa lucreze realmente asupra a ceea ce poarta în interior.

Urmatoarele defecte Psihologice sunt obstacole, bariere, piedici, pentru munca de Autoobservare Intima: Mitomania (Grandomania, a se crede un Zeu), Egolatria (Credinta într-un Eu permanent; adorarea oricarui tip de Alter Ego), Paranoia (Parada de eruditie, Autosuficienta, înfumurare, a se crede infailibil, orgoliu mistic, persoana care nu stie sa vada punctul de vedere al altuia).

Când continuam cu convingerea absurda ca suntem Unul, ca posedam un Eu permanent, munca serioasa asupra noastra însine se dovedeste a fi mai mult decât imposibila. Cine se crede mereu Unul, nicicând nu va fi capabil sa se separe de propriile sale elemente indezirabile. Va considera fiecare gând, sentiment, dorinta, emotie, pasiune, afect etc. etc. etc., ca functionalisme diferite, nemodificabile ale propriei sale naturi si chiar se va justifica în fata celorlalti, spunând ca anumite defecte personale sunt de natura ereditara…

Cine accepta Doctrina Multiplelor Euri, întelege pe baza observarii ca fiecare dorinta, gând, actiune, pasiune etc., corespunde acestui sau altui Eu distinct, diferit… Orice atlet al Autoobservarii intime lucreaza foarte serios înauntrul sau însusi si se straduieste sa îndeparteze din psihicul sau diversele elemente nedorite pe care le poarta îninterior…

Daca o persoana începe cu adevarat si foarte sincer sa se observe în interior, se divide în doua: Observator si Observat. Daca acea divizare nu s-ar produce, este evident ca nicicând nu am face un pas înainte pe Calea minunata a Auto Cunoasterii.

Cum ne-am putea observa pe noi însine daca am comite greseala de a nu vrea sa nedivizam în Observator si Observat?

Daca aceasta divizare nu s-ar produce, este clar ca niciodata nu am face un pas înainte pe drumul Auto-Cunoasterii. Fara îndoiala, când aceasta divizare nu are loc, continuam identificati cu toate procesele Eului Pluralizat…

Cine se identifica cu diversele procese ale Eului Pluralizat, este mereu victima a circumstantelor. Cum ar putea modifica împrejurarile acela care nu se cunoaste pe sine însusi?

Cum s-ar putea cunoaste pe sine însusi cel care niciodata nu s-a observat în interior?

În ce mod ar putea cineva sa se auto-observe, daca nu se divide mai întâi în Observator si Observat?

Ei bine, nimeni nu poate începe sa se schimbe radical atâta timp cât nu este capabil sa spuna: „aceasta dorinta este un Eu animalic pe care trebuie sa-l elimin”; „acest gând egoist este un alt Eu care ma chinuieste si pe care trebuie sa-l dezintegrez”; „acest sentiment care-mi raneste inima este un Eu intrus, pe care trebuie sa-l reduc la praf cosmic” etc. etc.

Fireste, acest lucru este imposibil pentru cine nicicând nu s-a divizat în Observator si Observat. Cine ia toate procesele sale Psihologice ca functionalisme ale unui Eu Unic, Individual si Permanent, este atât de identificat cu toate erorile sale, le are atât de unite cu sine însusi, încât a pierdut, din acest motiv, capacitatea pentru a le separa de Psihicul sau.

Evident, astfel de persoane niciodata nu se pot schimba radical, sunt oameni condamnati la cel mai deplin esec.


Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "mulțumesc" printr-o donație:


Hide picture