Articole

Meditatii zilnice cu Krishnamurti – Nu exista decat dorinta

000_apr

Nu există nici o entitate separată de dorință, nu există decât dorința, nu există cineva care râvnește. Dorința, pofta capătă diferite măști, în diferite momente, în funcție de propriile interese.

Memoria acestor variate interese întâlnește noul, aduce conflictul și astfel se naște cel care alege, impunându-se ca o entitate separată și distinctă de dorință. Dar entitatea nu este diferită de calitățile sale.

Entitatea care încearcă să umple goliciunea sau să se îndepărteze de aceasta, de ceea ce este incomplet, de singurătate, nu este diferită de ceea ce vrea să evite; ea asta este.

Nimeni nu poate fugi de el însuși, tot ceea ce poate face este să se înțeleagă. El este singurătatea lui, golul lui, și atâta timp cât el o consideră ca pe ceva separat de el însuși, va fi în iluzie și conflict fără sfârșit.

Atunci când trăiește direct faptul că el este propria sa singurătate, doar atunci poate exista eliberarea de frică. Frica există numai în relație cu o idee, iar ideea este răspunsul memoriei ca și gândire.

Gândul este rezultatul experienței; și deși se poate medita asupra vacuității sau se pot avea senzații cu privire la aceasta, nu se poate cunoaște în mod direct vacuitatea.

Cuvântul singurătate, cu amintirile sale de durere și teamă împiedică experimentarea acesteia din nou.

Cuvântul este memoria, iar atunci când cuvântul nu mai este important relația dintre experimentator și experiență este cu totul diferită, atunci această relație este directă și nu prin intermediul unui cuvânt prin memorie, atunci experimentatorul este experiența, care singură aduce eliberarea de frică.

 
Cartile lui Jiddu Krishnamurti se pot vedea la linkurile de mai jos:

- link 1 - aceasta pagina

- link 2 - aceasta pagina

 

Dacă informațiile găsite aici te-au ajutat, spune "Mulțumesc" printr-o Donație:


Hide picture