Samael Aun Weor – De ce anul zodiacal nu coincide cu anul calendaristic?
Anul calendaristic incepe cu prima luna din calendarul actual, luna ianuarie. Anul zodiacal, ciclul zodiacal, incepe in 21 martie, cu zodia berbecului, in a treia luna calendaristica.
De ce nu coincid?
Alaturi de aceasta intrebare, mai sunt si altele, inrudite, care isi gasesc raspunsul mai jos, de exemplu:
– de la luna SEPTembrie, al carui nume sugereaza cifra SAPTE, este a 9-a?
– OCTombrie, nu este a OPTa ci a 10-a?
– NOIembrie (NOVembre) nu este a NOUa ci a 11-a si DECEmbrie, nu a zecea ci a 12-a?
– de unde vin denumirile lunilor anului?
Calendarul utilizat in prezent își are rădăcinile in Calendarul Roman.
Primul Calendar Roman – al lui Romulus – un calendar lunar ce avea elemente preluate din calendarul grec, incepea cu luna Martie, Martius, luna ce continea echinoxul de primavara, si avea 10 luni. Acestea insumau 304 zile carora li se adaugau inca 61 zile de iarna fara luni desemnate.
Initial (intrucat calendarul a suferit modificari succesive) in calendarul lui Romulus denumirile acestor luni erau (pe scurt):
Martius (31 zile) – de la zeul Marte, ce guverneaza zodia Berbec;
Aprilis (30 zile) – probabil de la “aperire”-a deschide (in latina) sau de la Aphrodita;
Maius (31 zile) – de la zeita Maia – un aspect al Mamei Divine in pantheonul grec – de aceea zicem ca este luna Mariei;
Iunius (30 zile) – probabil de la Junona (Hera la greci)
QUINTilis (31 zile) – a 5-a
SEXTilis (30 zile) – a 6-a
SEPTember (30 zile) – a 7-a
OCTOmber (31 zile) – a 8-a
NOVEmber (30 zile) – a 9-a
DECEmber (30 zile) – a 10-a luna
Iata ca initial lunile si zodiile corespundeau intr-o mai mare masura.
Lunile aveau ca reper ciclul lunar (al Lunii), aveau fixate trei repere ( Kalendele – Luna noua, primele zile ale lunii; Nonele – semi-Luna, Luna la jumatate; Idele – Luna plina) de la care zilele se numarau descrescator.
Insa acest prim calendar Roman a suferit, succesiv, de-a lungul timpului, multe modificari.
Ulterior perioada de iarna fara luni a fost impartita in Ianuarius – a zeului Ianus, si Februarie – de la februum/februa (purificare) si ritualul Februa in ziua a 15-a si pusa la inceputul calendarului.
Asfel si ciclul zodiacal a fost decalat fata de data oficiala de incepere a anului. Decalate sunt si denumirile ultimelor luni din an.
Deasemenea, mai tarziu, lunile QUINTilis si SEXTilis (initial a 5-a si a 6-a, devenite ulterior lunile 7 si 8) au fost denumite dupa nume ale imparatilor romani Julius Caesar si Augustus: iulie si august.
Nenumaratele modificari ale calendarului, până la ultima, in 1582 , cea a Papei Gregorius XIII, fac dificila pozitionarea precisa in timp a datelor de acum doua milenii.
Modificarile au dat nastere la confuzii, divergențe si chiar zile speciale, cum este 1 Aprilie, Ziua “Păcălelilor”. Dupa o astfel de modificare a calendarului acum doua milenii, Kalendele lunii Aprilie, adica prima zi (1 Aprilie acum), a devenit ultima zi din Martie. Confuzia creata a generat celebritatea acestei zile si obiceiul păcălelilor si păcălitilor.
Mult mai clare, in privinta zodiilor si lunilor, sunt lucrurile in Calendarul National Indian. Corespondențele intre zodii si luni sunt perfecte: