Articole

Samael Aun Weor – Painea suprasubstantiala

Dacã observãm cu luare-aminte oricare zi din viața noastrã, vom vedea cã într-adevãr nu știm sã trãim în mod conștient. Viața noastrã seamãnã cu un tren în mers, deplasându-se pe șinele fixe ale obiceiurilor mecanice, rigide, ale unei existențe zadarnice și superficiale. Ciudãțenia acestui caz este cã niciodatã nu ne trece prin cap sã modificãm obiceiurile, se pare cã nu obosim repetând mereu aceleași lucruri. Obiceiurile ne mențin pietrificați, însã credem cã suntem liberi; suntem înspãimântãtor de urâți, dar ne credem precum Apollo… Suntem oameni mecanici, motiv mai mult decât suficient pentru a duce lipsã de orice sentiment adevãrat legat de ceea ce facem în viațã.


Ne mișcãm zilnic pe vechiul fãgaș al obiceiurilor noastre învechite și absurde, și astfel e clar cã nu avem o adevãratã viațã; în loc sã trãim, vegetãm în mod mizerabil și nu primim impresii noi.

Dacã o persoanã și-ar începe ziua în mod conștient, este evident cã acea zi ar fi foarte diferitã de celelalte zile.

Când cineva ia întreaga sa viațã ca fiind chiar acea zi pe care o trãiește, când nu lasã pe mâine ceea ce trebuie fãcut chiar azi, ajunge într-adevãr sã cunoascã ceea ce înseamnã sã lucreze asupra sa însuși.

Niciodatã o zi nu e lipsitã de importanțã; dacã întradevãr vrem sã ne transformãm radical, trebuie sã ne vedem, sã ne observãm și sã ne înțelegem zi de zi.

Totuși, oamenii nu vor sã se vadã pe ei înșiși; unii, dorind sã lucreze asupra lor înșiși, își justificã neglijența prin fraze ca urmãtoarea: „Munca de la birou nu-mi permite sã lucrez asupra mea însumi”. Astfel de cuvintele lipsite de sens, goale, zadarnice, absurde, servesc doar pentru a justifica indolența, lenea, lipsa de iubire pentru Marea Cauzã.

Astfel de oameni, chiar dacã au multe neliniști spirituale, e clar cã nu se vor schimba nicicând. A ne observa pe noi înșine este urgent, presant, de neamânat. Auto-Observarea intimã este fundamentalã pentru schimbarea adevãratã.

Care este starea ta psihologicã la trezire? Care este starea ta sufleteascã pe durata micului dejun? Ai fost nerãbdãtor cu chelnerul? Cu soția? De ce ai fost nerãbdãtor? Ce este ceea ce te bulverseazã mereu? etc.

A nu fuma sau a mânca mai puțin nu reprezintã întreaga schimbare, însã într-adevãr indicã un oarecare progres. Știm bine cã viciul și lãcomia sunt inumane și bestiale.

Cineva care s-a dedicat Drumului Secret, nu este bine sã aibã un corp fizic excesiv de gras și cu o burtã proeminentã și lipsit de orice euritmie de perfecțiune. Acel fapt indicã lãcomie, gurmandism și chiar lene.

Viața zilnicã, profesia, serviciul, chiar dacã sunt vitale pentru existențã, reprezintã somnul conștiinței.

A ști cã viața este un vis nu înseamnã cã am înțeles-o.

Înțelegerea vine o datã cu Auto-Observarea și cu munca intensã asupra noastrã înșine. Pentru a lucra asupra noastrã, este indispensabil sã lucrãm asupra vieții noastre zilnice, chiar de azi, și atunci vom înțelege ceea ce înseamnã acea frazã din Rugãciunea Domnului:

„Pâinea noastrã cea de toate zilele, dã-ne-o nouã astãzi”.

Propoziția „Toate Zilele” înseamnã în grecește, „Pâinea Suprasubstanțialã” sau „Pâinea din Înalt”.

Gnoza dã acea Pâine a Vieții în dublul sens de idei și forțe care ne permit sã dezintegrãm erorile psihologice.

De fiecare datã când reducem la praf cosmic un anumit „Eu”, câștigãm experiențã psihologicã, mâncãm Pâinea Înțelepciunii, primim o nouã cunoaștere.

Gnoza ne oferã „Pâinea Suprasubstanțialã”, „Pâinea Înțelepciunii”, și ne aratã cu precizie noua viațã care începe în noi înșine, înãuntrul nostru înșine, aici și acum.

Așadar, nimeni nu poate sã-și modifice viața sau sã schimbe vreun lucru relaționat cu reacțiile mecanice ale existenței, decât dacã dispune de ajutorul noilor idei și primește sprijin Divin.

Gnoza dã aceste idei noi și predã „modus operandi” prin intermediul cãruia o persoanã poate fi asistatã de Forțe Superioare minții.

Trebuie sã pregãtim centrii inferiori ai organismului nostru pentru a primi ideile și forțele care vin de la Centrii Superiori.

În munca asupra eului însuși nu existã nimic neglijabil.

Orice gând, oricât de nesemnificativ ar fi, meritã sã fie observat. Orice emoție negativã, reacție etc., trebuie sã fie observatã.


Ajuta-ma sa traduc din text in voce audio cat mai multe articole postate.

(Doriti un anumit articol sa fie tradus din text in voce audio, trimite-ti un mesaj de cerere traducere)

Dacă informatiile găsite aici ti-au fost de folos, spune "mulțumesc" printr-o donație de sustinere:


Hide picture