Samael Aun Weor – Reintoarcere si recurenta

Un om este ceea ce este viața sa; dacã un om nu-și lucreazã propria viațã, își pierde timpul în mod mizerabil. Numai eliminând elementele indezirabile pe care le purtãm în interiorul nostru, putem face din viața noastrã o capodoperã. Moartea este întoarcerea la începutul vieții, cu posibilitatea de a o repeta din nou pe scena unei noi existențe. Diferitele școli de tip pseudoesoteric și pseudoocultist susțin eterna teorie a vieților succesive; un astfel de concept este greșit.


Viața este un film; o datã încheiatã proiecția, înfãșurãm pelicula pe bobinã și o ducem în eternitate. Revenirea existã, reîntoarcerea existã; întorcându-ne în aceastã lume proiectãm pe ecranul existenței același film, aceeași viațã. Putem stabili teza existențelor succesive; dar nu a vieților succesive pentru cã filmul este același.

Ființa umanã are trei la sutã esențã liberã și nouãzeci și șapte la sutã esențã îmbuteliatã în euri. Când ne reîntoarcem, cele trei procente de esențã liberã impregneazã total ovulul fecundat; fãrã îndoialã continuãm în sãmânța descendenților noștri.

Personalitatea este diferitã; nu existã nici un viitor pentru personalitatea mortului; aceasta din urmã se va dezintegra în mod lent în cimitir.

În noul-nãscut se aflã reîncorporat doar micul procentaj de esențã liberã; acest lucru îi dã copilului autoconștiințã și frumusețe interioarã. Diversele euri care revin dau târcoale nou-nãscutului, merg și vin liber peste tot, ar vrea sã intre în mașina organicã, dar aceasta nu este posibil cât timp nu s-a creat o nouã personalitate.

Este bine sã știm cã personalitatea este energeticã și cã se formeazã prin experiențã de-a lungul timpului. Este scris cã personalitatea trebuie sã se creeze în timpul primilor șapte ani ai copilãriei și cã ulterior se întãrește și se fortificã o datã cu toate experiențele vieții practice. Eurile încep sã intervinã în mașina organicã treptat, pe mãsurã ce noua personalitate se creeazã.

Moartea este un rest de fracții, o datã încheiatã operația matematicã, unicul lucru ce continuã sunt valorile (adicã, eurile bune și rele, utile și inutile, pozitive și negative).

În lumina astralã, valorile se atrag și se resping reciproc în acord cu legile magnetismului universal. Noi suntem puncte matematice în spațiu, ce servim drept vehicul unor determinate sume de valori.

În personalitatea umanã a fiecãruia dintre noi existã mereu aceste valori care servesc drept bazã Legii Recurenței. Totul se întâmplã din nou așa cum s-a mai întâmplat, plus rezultatul sau consecința acțiunilor noastre precedente.

Dat fiind faptul cã înãuntrul fiecãruia dintre noi existã multe euri din vieți precedente, putem afirma în mod subliniat cã fiecare dintre ele este o persoanã diferitã.

Aceasta ne invitã sã înțelegem cã înãuntrul fiecãruia dintre noi trãiesc foarte multe persoane cu diferite compromisuri.

În personalitatea unui hoț existã o adevãratã cavernã de hoți; în personalitatea unui ucigaș existã un întreg club de asasini; în personalitatea unui desfrânat existã o casã de toleranțã; în personalitatea oricãrei prostituate existã un întreg bordel etc.

Fiecare din aceste persoane pe care le purtãm în propria noastrã personalitate, are problemele sale și compromisurile sale. Oameni trãind în interiorul oamenilor, persoane trãind înãuntrul persoanelor; acest lucru este indiscutabil, incontestabil.

Ceea ce este grav în toate acestea este faptul cã fiecare din aceste persoane sau euri care trãiesc în interiorul nostru, vin din existențe trecute și au obligații determinate.

Eul care în existența trecutã a avut o aventurã amoroasã la vârsta de treizeci de ani, în noua existențã va aștepta acea vârstã pentru a se manifesta, iar în momentul acela va cãuta persoana iluziilor sale, se va pune în contact telepatic cu ea și în cele din urmã va veni reîntâlnirea și repetarea scenei.

Eul care la vârsta de patruzeci de ani a avut un proces pentru bunuri materiale, în noua existențã va aștepta acea vârstã pentru a repeta aceeași slãbiciune. Eul care la vârsta de douãzeci și cinci de ani s-a bãtut cu un om într-o cârciumã sau într-un bar, va aștepta în noua existențã sã aibã iar douãzeci și cinci de ani pentru a-și cãuta adversarul și a repeta tragedia.

Eurile diferiților subiecți se cautã reciproc prin intermediul undelor telepatice și apoi se reîntâlnesc pentru a repeta mecanic aceleași evenimente. Aceasta este în realitate mecanicitatea Legii Recurenței; aceasta este tragedia vieții.

De-a lungul miilor de ani diversele personaje se reîntâlnesc pentru a retrãi aceleași drame, comedii și tragedii. Persoana umanã nu este decât o mașinã în serviciul acestor euri cu atâtea angajamente.

Cel mai rãu lucru din toatã aceastã problemã este cã toate aceste obligații ale oamenilor pe care îi purtãm în interiorul nostru, se îndeplinesc fãrã ca înțelegerea noastrã sã aibã vreo informație prealabilã.

Personalitatea noastrã umanã pare, în acest sens, o cãruțã trasã de numeroși cai. Existã vieți cu o repetiție foarte exactã, existențe recurente care niciodatã nu se modificã. În nici un chip nu s-ar putea repeta comediile, dramele și tragediile vieții pe ecranul existenței dacã nu ar exista actorii.

Actorii tuturor acestor scene sunt eurile pe care le purtãm înãuntrul nostru și care provin din existențe trecute. Dacã dezintegrãm eurile mâniei, scenele tragice ale violenței se sfârșesc în mod inevitabil.

Dacã reducem la praf cosmic agenții secreți ai lãcomiei, problemele acesteia se terminã complet. Dacã anihilãm eurile desfrâului, scenele de bordel și de morbiditate iau sfârșit.

Dacã reducem la cenușã personajele secrete ale invidiei, evenimentele acesteia vor înceta radical. Dacã ucidem eurile orgoliului, vanitãții, îngâmfãrii, autoimportanței, scenele ridicole ale acestor defecte vor înceta, din lipsã de actori.

Dacã eliminãm din psihicul nostru factorii lenei, inerției, moleșelii, scenele îngrozitoare ale acestui tip de defecte, nu s-ar mai putea repeta, din lipsã de actori.

Dacã pulverizãm eurile dezgustãtoare ale gurmandismului, ale lãcomiei, din cauza lipsei de actori, banchetele, bețiile etc., vor lua sfârșit.

Întrucât aceste multiple euri acționeazã lamentabil în diferitele niveluri ale Ființei, este necesar sã cunoaștem cauzele, originea și procedeele cristice care în cele din urmã vor trebui sã ne conducã la moartea eului însuși și la eliberarea finalã.

A-l studia pe Cristosul intim, a studia esoterismul cristic, este fundamental atunci când vrem sã provocãm în noi o schimbare radicalã și definitivã; și asta vom studia în urmãtoarele capitole.


O donatie este un mod de a spune ca apreciati acest blog si articolele publicate. Multumesc frumos tuturor celor care ma sustin si tuturor celor care apreciaza informatiile publicate. Fara voi dragilor, acest blog nu ar exista!


Hide picture